05
Δεκ.
08

Τα μελομακάρονα της γιαγιάς Μαρίας

Έφτασε λοιπόν η ώρα νομίζω, να σας δώσω επιτέλους αυτή την περίφημη συνταγή της γιαγιάς. Πέρσι σας είχα δείξει τις φωτογραφίες από την διαδικασία και το αποτέλεσμα, όσοι θυμάστε. Και φέτος θα σας δείξω κάποιες βασικές για να έχετε και οπτικό μπούσουλα της συνταγής!

Χαρτί, μολύβι, φύγαμε!

Υλικά για τη ζύμη:

3 φλυτζάνια τσαγιού λάδι

1 φλυτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκάλι

1/2 φλυτζάνι τσαγιού κονιάκ

1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη

12-15 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι μαλακό

1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα

1/2 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο

1/2 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο

1 κουταλάκι γλυκού (κοφτό) αλάτι

3 κουταλάκια γλυκού baking powder

1 κουταλάκι γλυκού (κοφτό) μαγειρική σόδα

έξτρα υλικό (όποιος θέλει, προτείνεται ανεπιφύλακτα!): ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Υλικά για το σιρόπι:

2 φλυτζάνια τσαγιού μέλι

2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη

2 φλυτζάνια τσαγιού νερό

Για γέμιση και πασπάλισμα: καρύδια ψιλοκομμένα (όχι σκόνη, αλλά ούτε και κοτρόνια! Ξέρετε εσείς)

Η διαδικασία:

Κατ’ αρχήν η γιαγιά προτείνει να ξεκινήσουμε με το σιρόπι για να προλάβει να κρυώσει μέχρι να έρθει η ώρα να μελώσουμε τα μελομακάρονα.

Το σιρόπι, λοιπόν:

Βάζουμε τα υλικά σε μία κατσαρόλα, ανακατεύουμε (εννοείται!) μέχρι να λιώσουν όλα τα υλικά και αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις. Μετά βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε εκεί να περιμένει.

Η ώρα της ζύμης:

Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι, σε μια μεγάλη γαβάθα και ανακατεύουμε. Μετά προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Τα 12 φλυτζάνια θα τα πάρει σίγουρα. Μετά, ανάλογα με το μάτι. Tip: Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να πλάθεται πολύ εύκολα. Διαφορετικά σας βλέπω να φτιάχνετε πέτρες μελωμένες…

Όταν τελειώσουμε με τη διαδικασία του ζυμώματος, αρχίζουμε να φτιάχνουμε ένα ένα τα μελομακάρονά μας. Καλό είναι να έχουμε δίπλα μας ένα ταψί με λαδόκολλα στρωμένη στον πάτο, και να τα βάζουμε εκεί κατ’ ευθείαν. Γλιτώνουμε φασαρία και κόπο (α, ρε γιαγιά με τις συμβουλές σου!). Tip: Όσοι θέλουμε τα μελομακάρονα με γέμιση καρύδι, κάνουμε το εξής: Βάζουμε σ’ ένα μπολ τριμμένο καρύδι (υπολογίζετε μισό κουταλάκι του γλυκού για κάθε μελομακάρονο) και προσθέτουμε λίγο σιρόπι μέχρι να μουσκέψουν τα καρύδια. Την ώρα που πλάθουμε τα μελομακάρονα λοιπόν, τα απλώνουμε σας πιτάκια, βάζουμε μισό κουταλάκι γέμιση στο κέντρο και τα κλείνουμε σαν μισοφέγγαρο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να γεμίσει το ταψί μας (ίσως να χρειαστείτε και δεύτερο ταψί…). Α, μην το ξεχάσω. τα μελομακάρονα δεν τα φτιάχνουμε τεράστια, ούτε και πολύ μικρούλια και κυρίως όχι πολύ φουσκωτά (θα μείνουν άψητα μέσα).

Ψήσιμο:

Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο (πάνω κάτω αντιστάσεις) στους 180 βαθμούς. Βάζουμε το ταψί και αφήνουμε να ψηθούν για μισή ώρα. Τα βγάζουμε και…

Μέλωμα:

Έτσι όπως είναι καυτά από τον φούρνο και μέσα στο ταψί, ρίχνουμε από πάνω τους το χλιαρό έως κρύο σιρόπι.  Προσοχή: αν και τα μελομακάρονα και το σιρόπι είναι καυτά, θα γίνει μια ωραιότατη λάσπη! Αν, λοιπόν, δεν σας αρέσουν πάρα πολύ μαλακά και μουλιασμένα τα μελομακάρονα, πρέπει το σιρόπι να είναι κρύο (θερμοκρασία δωματίου ή ελαφρώς χλιαρό) και τα μελομακάρονα καυτά. Tip: Ισχύει και το αντίθετο, κρύα μελομακάρονα και καυτό σιρόπι. Αυτό εξαρτάται από εσάς, τι σας βολεύει καλύτερα σαν διαδικασία.

Τα αφήνουμε να ρουφήξουν το σιρόπι και μετά τα γυρίζουμε από την ανάποδη, για να μελώσουν ολόκληρα. Υπολογίστε περίπου κανά 5λεπτο από την κάθε πλευρά. Όταν τελειώσουμε το μέλωμα, ρίχνουμε από πάνω το ψιλοκομμένο καρύδι και είμαστε έτοιμοι!

Δείτε και τις φωτογραφίες:

Κάπως τσι πρπει να είναι η ζύμη σας στο τλος.

Κάπως έτσι πρέπει να είναι η ζύμη σας στο τέλος.

Διαδικασία γεμίσματος με καρύδι (δείτε τι μγεθος πρπει να είναι τα μελομακάρονα)

Διαδικασία γεμίσματος με καρύδι (δείτε τι μέγεθος πρέπει να είναι τα μελομακάρονα)

Το μλωμα. Ττοιο χρώμα πρπει να χουν τα μελομακάρονα όταν τα βγάλετε από το φούρνο.

Το μέλωμα. Τέτοιο χρώμα πρέπει να έχουν τα μελομακάρονα όταν τα βγάλετε από το φούρνο.

Αυτή ήταν η συνταγή, παιδιά. Καλή επιτυχία!!! Όσοι τη δοκιμάσετε, περιμένω να μου πείτε λεπτομέρειες! 😀

Φιλιά και Καλά Χριστούγεννα!!!!!

Advertisements

9 Responses to “Τα μελομακάρονα της γιαγιάς Μαρίας”


  1. Δεκέμβριος 5, 2008 στο 16:20

    βάζω τα υλικά! βάζεις την παρέα; να πειραματιστούμε μαζί λέω! χε χε!

  2. Δεκέμβριος 5, 2008 στο 16:24

    @Chichipiru, μέσα! Πες μου πότε και έρχομαι με τα κατσαρολικά μου! 😀

  3. Δεκέμβριος 5, 2008 στο 16:55

    Ναι, γειά σου… γι’ αυτα τα χεράκια σου μιλούσα, που τόσο καλά τα γνωρίζεις….

    Αυτή τη συνταγή της γιαγιάς σου κανω ααό πέρυσι. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ!

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

  4. Δεκέμβριος 5, 2008 στο 17:16

    @Γλαρένια, μη μου πεις ότι έχεις την ίδια συνταγή… :)))) Θα το πω της γιαγιάς να χαρεί! 😀 Ναι, η αλήθεια είναι πως βγαίνουν φανταστικά τα άτιμα, πότε δεν μένεις στο πρώτο μελομακάρονο, ακολουθεί και δεύτερο, και τρίτο… 😀 Φιλιά και καλό σ/κ!

  5. Δεκέμβριος 5, 2008 στο 21:31

    Ναι σου λέωωωω…..
    Να της το πεις και να χαρεί. Πρώτη δόση έφτιαξα προχθές. ΄Εγιναν ανάρπαστα με τόσο κόσμο εδώ μέσα και αύριο ή μεθαύριο πάω για τη δεύτερη…Μέχρι τα Χριστοέννα….Κύριος οίδεν πόσες φουρνιές θα φτιάξουμε ακόμη

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

  6. Δεκέμβριος 6, 2008 στο 00:09

    Εγώ βάζω την όρεξη*φτιάχνεις κανένα να φάμε?:)

  7. Δεκέμβριος 6, 2008 στο 15:04

    Ομορφα θαυματακια απο τα χερια της γιαγιας μαριας..
    Και τη δικη μου, ετσι την ελεγαν.. ..και η δικη μου παλι ολο τη θυμαμαι να ζυμωνει και να πλαθει.. 😉
    Καλο σκ, να σαι καλα!!

  8. Δεκέμβριος 8, 2008 στο 00:05

    Και πότε Μαρία μου είπαμε θα μας φέρεις να δοκιμάσουμε????

  9. Δεκέμβριος 8, 2008 στο 17:39

    @Γλαρένια, θα της πω να χαρεί! 😀 Εμείς θα τα φτιάξουμε αύριο το απόγευμα, μάλλον. Θα δούμε. Φιλιά.

    @Kaveiros, για να δούμε, κάτι θα κάνουμε!

    @Roadartist, έχουμε πολλά να θυμόμαστε από τις γιαγιάδες μας. Φιλιά!

    @Αλέξη, θα φροντίσω βρε, θα φροντίσω!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: